Članci

Kukci (Insecta), su najuspješnije životinje na svijetu.U njihovu razredu ima više vrsta nego u bilo kojem drugom: otkriveno je preko milijun vrsta, ali se smatra da je stvarni broj između 5 i 10 milijuna.Pripadaju člankonošcima šestonošcima jer svi imaju tri para nogu.Većina ih ima krila što ih čini jedinim člankonošcima koji mogu letjeti.Uz to što su mali i sposobni preživjeti na suhim mjestima, let im je omogućio da nasele raznolika staništa.Žive na tlu ili u zraku, ali brojni su i u vodama na kopnu.Bez kukaca ne bi postojali ni mnogi drugi oblici života: većina cvjetnica ovisi o njima zbog oprašivanja, a one su glavni dio prehrane mnogih drugih životinja.Za svog razvojnog ciklusa mnogi kukci prođu potpunu preobrazbu, prolazeći kroz nekoliko stadija prije no što postanu spolno zreli.

Skakavci

Životni ciklusi
Kukci započinju život kao jaje.Kad se mladi jednom izlegnu iz jajeta mogu se na nekoliko načina razviti u odrasle kukce.Razvoj se može odvijati na više načina - od jednostavnog rasta do potpune preobrazbe cijelog ili samo dijela tijela.Duljina pojedinog stadija tijekom razvoja razlikuje se od vrste do vrste.

Građa tijela
Tijelo kukaca podijeljeno je na tri dijela - glavu, prsa i zadak, od kojih svaki ima posebnu funkciju.Na glavi se nalaze usni organi i većina osjetila uključujući složene oči i ticala.Prsa na kojima se nalaze noge, a kod većine vrsta i krila, važna su za pokretanje, dok su u zatku organi za probavu, izlučivanje i razmnožavanje.Odrasli kukci udišu zrak, koji u tijelo ulazi kroz otvore (oduške, stigme) na stranama prsa i zatka.Ličinke vodenih kukaca dišu škrgama.Unutarnji organi nalaze se u tekućini koja se zove hemolimfa i prenosi hranjive tvari i neprobavljive ostatke po tijelu, a tjera je srce u obliku cjevčice.
Populacija
Nekoliko je razloga zašto su kukci tako uspješni.Kad su mali, mogu zauzeti mikrostaništa koja su nedostupna drugim životinjama.U povoljnim uvjetima u stanju su se brzo razmnožavati, te tako brzo reagirati na obilje dostupne hrane.Tako npr. jedan par kornjaša sijemenara teoretski može proizvesti potomstvo koje bi moglo zauzeti zemlju u 432 dana.U stvarnosti se to ne događa, jer je količina hrane ograničena i postoji kompeticija među jedinkama iste vrste i različitih vrsta.
Lonjsko polje::kukci

Najčešće vrste kukaca Lonjskog polja su: Obrubljeni kozak Dytiscus marginatus (Coleoptera), vodena štipavica Nepa cinerea (Heteroptera), kiseličin crvenko Lycaena dispar (Lepidoptera), veliko carsko vretence Anax imperator (Odonata), mala crvenooka djevica Erythroma viridulum (Odonata).

Znate li

Najveći kukci svijeta -Titanus giganteus

Titanovo se stanište nalazi u Amazonskoj prašumi, a seže do Kolumbije, Ekvadora i Perua. U Brazilu ih skupljaju i love pomoću živinih svjetiljki, nakon čega ih prodaju - odrasli primjerak može doseći cijenu od preko 500 dolara.

Prema izvještajima, njihova su impresivna kliješta dovoljno jaka da pretrgnu olovku ili nanesu ozbiljnu ozljedu jer mogu narasti do 17 centimetara u dužinu. Kad dosegnu punu starost, više se ne hrane, već jednostavno lete naokolo u potrazi za partnerom dok ne uginu od gladi. Ukoliko se osjete ugroženi, neprijatelja upozoravaju siktanjem. Zasigurno nisu prizor koji biste željeli zateći u mračnoj prašumi.

Idi na galeriju fotografija

Za registrirane korisnike