Eskulapova zmija - Bjelica

 

 

 

 

 

Eskulapova zmija - bjelica (Zamenis longissimus): Neotrovnica iz porodice guževa. Odrasli su u prosjeku dugi oko 140-180 cm, ali mogu narasti do 225 cm. Odrasli su uglavnom smeđe boje, ponekad se na leđima može nazirati 4-7 blagih svjetlijih pruga. Trbuh je svijetlo-žut. Mladi imaju 4-7 redova tamnih pjega na leđima. Iza glave su 2 žute pjege, zbog kojih se često mijenja sa bjelouškom. Te pjege s vremenom postupno izblijede. Živi na raznim suhim staništima: livade s grmljem, kameni zidovi, kamenjari, ali može ju se sresti i na nešto vlažnijim staništima. Glavninu prehrane čine miševi i štakori, ponekad gušteri. Ženke polažu u prosjeku 5-11 jaja. Živi otprilike 25-30 godina u divljini.

Stanište: Česte su na suhim staništima, livadama s grmljem i visokom travom, ali i kamenim zidovima, kamenjarima i stogovima sijena.

Prehrana: Miševi (po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog!), voluharice, nekad vjeverice, gušteri i ptići. Plijen davi.

Razmnožavanje: U sezoni parenja, mužjaci su spremni ići i do 2 km za ženkom. Ženke legu 2-18 (često 5-11) izduženih, kruškolikih jaja (35-60 mm x 17-25 mm) pod zemljom, u rupama drveća i u komposištima i sl. (nekad zajedno s bjelouškom).
Živi 25-30 godina.

Kategorija ugroženosti:Najmanje zabrinjavajuća LC

Hrvatski propisi zaštite vrste:Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 07/06) - strogo zaštićena svojta

Fotografije: Mladen Zadravec // Autor članka:Mladen Zadravec // www.zh.zadweb.biz.hr

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike