Fotografiranje prirode 1/4

Lonjsko polje - Fotografije

Svaki fotograf - ljubitelj prirode zna da fotografiranje prirode otvara veoma široko područje.Fotografija prirode (eng.wildlife photography) uključuje elemente kao što su:fotografije pejsaža,fotografije životinja,makro/mikro fotografije.Fotografija prirode podrazumijeva krajolik sa svim svojim posebnostima,biljnim i životinjskim vrstama koje u njemu obitavaju.Fotografije životinja uključuju životinjske vrste: sisavce, ptice, vodozemce,kukce.Biljni svijet također obiluje motivima kao što su :cvijeće,gljive,drveće.Zbog raznolikosti životinjskog i biljnog svijeta javlja se potreba za širokom paletom fotografske opreme.Prvo ćemo se posvetiti najskupljem dijelu opreme ,a to su objektivi.

Fotografiranje prirode 2/4  - Objektivi

Potrebne objektive generalno možemo podijeliti u nekoliko skupina:

  • Široki: 10-20mm, 12-24mm, 11-16mm/osobno koristim Tokinu 12-24 1:3.5
  • Makro: 105mm, 100mm, 90mm, 60mm/osobno koristim Tokinu 100mm 1:2.8
  • Zoom objektivi : 70-200mm, 120-400mm, 50-500mm /Nikkor 18-200 VR  je jedan od mojih omiljenih objektiva jer pokriva široki raspon i uključuje kontrolu (stabilizaciju) slike.
  • Teleobjektivi: 200mm, 400mm, 600mm/osobno koristim Sigmu 100-300 mm DX HSM 1:4 koja ne spada u svjetlosno jake objektive što postavlja razna ograničenja o kojima ću Vam reći više u daljnjem tekstu.
  • Telekonverteri:1.4x-2 x /osobno posjedujem Sigmu 1.4.

Lonjsko polje - fotografijeNaravno da za fotografiranje prirode nije potrebno posjedovati svu gore navedenu  opremu.Ako ste ljubitelj kukaca i cvijeća potražite si neki od Makro / Mikro (Nikon) objektiva.Ako su Vaša strast divlje životinje uključujući ptice za Vas je neki od ZOOM ili TELEOBJEKTIVA.Dobar MAKRO objektiv možete nabaviti u rasponu od 3000-6000,00 kn ,osobno koristim Tokinu 100mm za nekih 3400,00 kn.

Za nabavu vrhunskog TELEOBJEKTIVA morat ćete malo dublje posegnuti u novčanik Cry.Odabir objektiva naravno ovisi o Vašim potrebama.Ako ste fotograf amater,hobist očekivanja će ispuniti i teleobjektiv manje svjetlosne snage.Ako se pak želite fotografijom baviti u profesionalne svrhe tada će Vam vjerojatno trebati objektiv velike svjetlosne snage,ultra brzog fokusa sa stabilizacijom koji cjenovno 3-5 puta nadmašuju "klasične" TELEOBJEKTIVE.

Većina divljih životinja najaktivnija je ujutro ili navečer kada su svijetlosni uvjeti za postizanje optimalne ekspozicije najlošiji,u tim uvjetima slabije osvijetljenosti snimanje iz ruke bit će onemogućeno.Zlatno pravilo za snimanje oštrih fotografija iz ruke je da brzina okidača bude veća od žarišne duljine objektiva kojeg koristite.Što to znači ?? Ako koristite teleobjektiv fiksne žarišne duljine 300mm (ili ste zumirali na tu vrijednost) ,brzina okidača mora biti najmanje 1/300s ili veća.Ukoliko to ne možete postići podizanjem ISO osjetljivosti (ne preporučam više od ISO 800) potrebno je koristiti stativ.

Toliko o objektivima, ili možda samo još jedna digresija.Svakako da je vrsta i kvaliteta objektiva i opreme uopće vrlo važna,ali od svega najvažnije je strpljenje.

Strpljenje ??

Da ,strpljenje je ključ uspjeha fotografiranja divljih životinja i prirode općenito.Kada konačno dođete na željenu lokaciju počinju razni problemi kao što su magla,komarci,hladnoća,vrućina,blato; ako Vas to obeshrabri i izgubite strpljenje i volju, možete posjedovati opremu od milijun kuna ali rezultata neće biti.

Stranica 1 od 2

Novo

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike